Loading...

Vina

Pečat Krasa in podpis vinarja
Čotar / Vina

Naša vina označujejo etikete s prstnimi odtisi. S tem izražamo prepričanje vanje, nakazujemo njihovo samosvojost in medsebojno različnost, s prstnim odtisom vino tudi simbolično podpišemo.

Od grozdja do stekleničenja vina postopoma selimo od etaže do etaže vedno globlje v klet. Dolžina maceracije (stik drozge z jagodnimi kožicami) je odvisna od letnika in vsakokratne presoje vinarja. Alkoholna fermentacija poteka v podzemni vinski kleti v 200 do 2000 litrskih sodih. Je spontana, brez dodajanja selekcioniranih kvasovk. Brez dodanega žvepla je vino na drožeh do prvega pretoka.

Vina zorijo v že ovinjenih hrastovih sodih različnih velikosti, bela najmanj dve leti, rdeča štiri do pet let. Vina ne filtriramo. Usedline, ki se zaradi tega lahko pojavi v steklenici, ne pojmujemo za napako.

Bela vina:

  • Vitovska
  • Malvazija
  • Sauvignon

Rdeča vina:

  • Teran
  • Terra Rossa (zvrst – teran, merlot, cabernet sauvignon)
  • Merlot
  • Cabernet sauvignon

Peneča se vina:

  • Bela
  • Črna

Posebno vino:

  • Sladkominka

Bela vina z odtisi palca podpisuje sin Vasja, rdeča pa oče – Branko Čotar. Etikete je idejno zasnoval in oblikoval Marijan Močivnik in so tudi njegovo videnje naših vin.

maceracija belega grozdja v kleti Čotar, Gorjansko, Kras, SlovenijaKlet Čotar, Gorjansko, Kras, SlovenijaVina Čotar - Teran in Malvazija